I made this widget at MyFlashFetish.com.

Tuesday, June 28, 2011

[ GIO : BILA CINTA ]

Bila cinta kini
Tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini
Hanyalah nestapa
Ditinggalkan cinta masa lalu
Dulu kau tawarkan
Manisnya janjimu
Yang ku sambut itu
Dengan segenap hatiku
Bila engkau pergi
Tinggalkanku
Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku memilih
Cinta yang fana
Perginya dirimu
merobek jantungku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Uuu…
Dalam harapan


ape ade dengan lirik lagu ni ek ??? cube terangkan ckit ... mulut ni kadang - kadang nyanyi lagu ni gak ... 


Friday, June 24, 2011

[ NUR KASIH THE MOVIE & NORA ELENA ]

mane citer yang ag best ??? yang ag romantik ??? yang penuh dengan pengorbanan ???
 nur kasih the movie

nora elena
actually owg tak tengok pun citer NUR KASIH THE MOVIE ... tapi my officemate cakap tak best sangat sebab ending citer ni aidil & nur dah tua ,,, then adam meninggal dunia sebab saket ... tu yang kawan owg bthu la ... tapi owg tak tahu la ... =)



[ LATELY NI ]

lately ni an ... macam - macam yang jadi ... fuh !! owg jadi geram ade ... owg jadi marah ade ... owg jadi saket ade ... owg jadi letih nak layan pun ade ... TENSION dibuat ny ... asal tengah - tengah malam je ... mesti owg saket ... asal pagi je ... owg rase susah nak nafas ... owg dah lame tak kena camni ... emmm ... STRESS giler !!!


Thursday, June 23, 2011

[ KEBOSANAN ]

dalam kesibukkan owg laen bekerja ... owg pun bekerja gak ... bekerja maen - maen ... bersame officemate owg " ROS " ... ros tengah layan FB .. owg pulak tengah menjelajah YOUTUBE ... yang dipenuhi jutaan video ... jom layan lagu shayne ward ...
stand by me
no promises


Monday, June 20, 2011

[ HAPPY FATHER'S DAY ]

huhuhu ... hari yang paling menyeronokkan ... hehehehe ... dah 2 hari mak busu & all my cousin lepak kat rumah ... semalam owg pergi JOLI ... hehehehe ... cari barang makan untuk buat PARTY FOR FATHER'S DAY ... dari GIANT BUKIT INDAH ke TESCO BUKIT INDAH & last sekali ke PLAZA TASEK TMN TUN AMINAH ... sampai je kat rumah kami memunggah barang - barang untuk memasak ... makan pertama ... 1. NASI GORENG - air tangan mak busu ... 2. PIZZA - air tangan campur ... 3. goreng ayam - yang di goreng oleh bibik ... huh !! bibik ... menyampah giler dengan bibik tu ... buat keje bersepah ... ok tutup citer pasal bibik tu ... tak best !! ... sedang mereka - mereka memasak di dapur ... owg & amel sempat ag cabut keluar sekejap ... membeli something untuk tok ayah ... hehehehe ... terlupa la pulak ... sambung JOLI balek ke PLAZA TASEK ... beli la baju untuk tok ayah ... hehehe ,,, CANTEK au !!! ... hehehe ... amel ade amek gambar tapi belum upload ag ... hadiah untuk baba pun ade gak ... tapi bukan owg yang bayar la ... hehehe .... 

p/s to amel : cepat - cepat upload gambar kat fb ... then tag kakak ok ??? ily ...

p/s to mak busu : thanks for everything ... i love you so much ...

p/s to all : SELAMAT HARI BAPA KEPADA SEMUA YANG BERGELAR BAPA ...

p/s my en.aizuddin : best giler semalam ... =) =) =) tomey ,,, tomey ,,, tomey ... so sweet  ... hehehehe ...


Saturday, June 18, 2011

[ SPEND TIME WITH YOU ]

emmm ... satu hari kiter spend time together ... puas !! hahahahahahah .... [ gelak kejam ] ... when you arrive at my house ... i know what are thinking about my mother & my father ,, also about my aunt ... tahu tak ,,, bukan niat owg nak membelakangkan sape - sape bile owg buat keputusan tapi owg rase owg tak nak tergesa - gesa ... i mean ,, biar our relationship tu slow & steady with blessing our family ... owg tak nak bile my family jumpe you ,,, my family judge you yang bukan - bukan ... owg tak nak macam tu ... i'm very serious with our relationship ... 



Wednesday, June 15, 2011

[ NIGHTMARE ]

malam td owg mimpi … tu sebab owg terjage pukul 3 pagi ... 


Tuesday, June 14, 2011

[ ... ]

i'm happy with what i have now ..



[ BECAUSE YOU LOVE ME ]


For all those times you stood by me
For all the truth that you made me see
For all the joy you brought to my life
For all the wrong that you made right
For every dream you made come true
For all the love I found in you
I’ll be forever thankful baby
You’re the one who held me up
Never let me fall
You’re the one who saw me through through it all

You were my strength when I was weak
You were my voice when I couldn’t speak
You were my eyes when I couldn’t see
You saw the best there was in me
Lifted me up when I couldn’t reach
You gave me faith ’coz you believed
I’m everything I am
Because you loved me

You gave me wings and made me fly
You touched my hand I could touch the sky
I lost my faith, you gave it back to me
You said no star was out of reach
You stood by me and I stood tall
I had your love I had it all
I’m grateful for each day you gave me
Maybe I don’t know that much
But I know this much is true
I was blessed because I was loved by you

You were my strength when I was weak
You were my voice when I couldn’t speak
You were my eyes when I couldn’t see
You saw the best there was in me
Lifted me up when I couldn’t reach
You gave me faith ’coz you believed
I’m everything I am
Because you loved me

You were always there for me
The tender wind that carried me
A light in the dark shining your love into my life
You’ve been my inspiration
Through the lies you were the truth
My world is a better place because of you

You were my strength when I was weak
You were my voice when I couldn’t speak
You were my eyes when I couldn’t see
You saw the best there was in me
Lifted me up when I couldn’t reach
You gave me faith ’coz you believed
I’m everything I am
Because you loved me

You were my strength when I was weak
You were my voice when I couldn’t speak
You were my eyes when I couldn’t see
You saw the best there was in me
Lifted me up when I couldn’t reach
You gave me faith ’coz you believed
I’m everything I am
Because you loved me

I’m everything I am
Because you loved me


Monday, June 13, 2011

[ SAMPAI RUMAH PUKUL 03.00 AM ]

semalam balek dari singapore sampai rumah dalam pukul 3 pg ... actually after dengar apa yang mak busu kate kan semalam " anak - anak adalah cermin kepada ibu bapa " ... " it's mean owg ni cermin pada mama & baba ... baek & buruk ny perangai owg ... yang dapat name mama & baba ... & pastu yang dapat name ny mama & baba ... tapi kenape mesti nak dengar cakap owg laen ... ape hak owg laen untuk menilai setiap manusia tu ??? ok tu kate bagi pihak mak busu as a mother ... semua yang owg rase makin reda ... ya betul owg ni anak mama & baba ... tapi macam mana owg nak cakap dengan mama supaya mama boleh faham kehendak owg dengan bersikap adil & bertanggungajawab ... bukan niat owg nak betah ape yang mama & baba cakap ... tapi dari segi pandangan owg ... mama tak reti nak tunjuk kasih sayang ... mama ni stubborn bak kata tok ayah ... sebijik ikot perangai tok ayah ... mama tak bole terima ape yang owg laen cakap ... sebab pada mama cakap dia je betul ... sume owg cakap ,,, mama & baba buat camtu sebab sayangkan anak - anak ... mama & baba buat zaman dorang & nak same kan dengan zaman owg sekarang ni ... tapi bile owg same kan zaman owg dulu & zaman adek - adek sekarang ... mama betah ... but why ??? emmmm ...


   

Saturday, June 11, 2011

[ IT'S FOR TODAY ]

Bukan niat owg tak nak kenal pakcik kat mama & baba ... tapi owg takut nak kenalkan ... owg takut bile owg kenalkan pakcik pada mama & baba ... ade je yang dorang nak complaint ... owg jadi sakit hati & sedih ,,, bile dengan sape owg berkawan jadi laen ... bukan dengan zai je yang owg bawak .. sume kawan lelaki owg ... pada mate mama tu tak elok je ... akhir sekali owg dah tak ade pape dengan sume kawan lelaki owg tu ... owg tak nak camtu ... seolah – olah ape yang mama cakap tu adalah satu doa ... owg tahu pakcik macam mane owg ny ... owg memang nak kenalkan pakcik dengan sume family owg ... kalau bole owg tak nak tangguh – tangguh ... tapi bile tibe mase ,,, owg akan kenalkan pakcik dengan family owg ... owg tahu susah nak ajak owg kuar ... tapi ni hakikat ny ... ni la diri owg ... sebab tu la ,,, owg rase owg ni ketinggalan zaman sangat ... disebabkan layanan mama & baba yang buat owg ni macam owg ni umur 10 tahun ... owg rase bosan sangat kadang – kadang ... owg pun nak rase hidup macam owg laen gak ... tapi bile owg fikir pada side mama & baba ... memang ade patut ny dorang nak wat anak – anak camni ... tapi mama & baba tak paham ape yang owg rase sekarang ni ... kalau bole depan mate mama & baba ,,, 24jam anak – anak dorang mesti ade ... tapi pernah tak ,,, mama & baba fikir ape yang anak – anak dorang rase bile asyik duduk rumah je ??? dunia owg sekarang ni hanya kat RUMAH je ... owg rase tak bebas langsung ... sebab tu la kalau owg keluar ,,, tak nak cakap pasal “ ape yang mama & baba bisingkan ” ... owg rase boring & rimas ... owg penat nak dengar ... lebih baek owg diam je ... owg rase kalau owg diam ,,, owg jadi puas ... kalau menjawab ,,, lagi teruk ... owg just nak rase bebas walaupun sekejap ... i just want feel freedom ... owg rase hati owg ni asyik memberontak je ... bosan yang teramat sangat ... tapi owg diamkan je ... owg buat tak tahu je ... lame – lame owg jadi penat ... owg just nak mama & baba tu paham je ... tak lebih je ... ye ... owg tahu mama bising bile owg nak keluar ... memang kawan owg tak jumpe mama & baba ... owg tahu adab owg kiter ... “ kalau nak bawak anak dara owg keluar minta izin dulu “ untuk ape owg bawak jumpe ,,, memang owg yang tak bagi jumpe mama & baba ... pakcik ... owg tahu pakcik nak jumpe mama & baba ... tapi nanti la dulu ... owg belum sedia nak kenalkan ag ... owg tak nak mama & baba judge pakcik dengan pandangan dorang sendiri je ... tapi owg nak pakcik tahu ... owg bawak pakcik jumpe tok ayah tu bersebab ... sebab tu la owg tak nak pakcik jumpe mama & baba dulu ... owg serius ... & owg tahu pakcik pun serius gak ... owg tak pernah bawak kawan owg jumpe dengan tok ayah ... cume owg nak minta bagi ruang untuk owg berfikir macam mane owg nak kenalkan pakcik dengan mama & baba ... tu je ... owg tahu mama & baba nak terbaek untuk anak – anak dorang ... tapi terbaek ke owg pada mate mak & abah ??? owg sentiase fikir baek sangat ke anak mama & baba ni sampaikan ke nak keluar rumah pun susah ... entah la ... hanya ALLAH je yang tahu ... nak tahu tak ,,, dulu mase owg berkawan dengan nazim ,,, owg tak kesah pun ape yang nazim nak wat kat owg ... nak sakitkan hati owg ke ... ape nak buat owg sedih ke ... owg tak kesah ... then owg kenalkan dengan mama ... balek pas keluar dengan nazim ... mama tanye owg ... “ umur dia bape kak ?? “ nazim mude 2 tahun dari owg ... satu kampung dengan owg ... kat muar ... mama cakap ,,, “ kak ... kalau bole cari yang berpengalaman ... yang bole faham kiter ... nanti dah kawin ,,, kak dah tua ... dia mude ag ... nazim bole cari pompuan laen ... mama tak kesah kakak nak berkawan dengan sape – sape pun ... tapi kalau bole cari la yang laen ... memang sekarang ni tak nampak ... “ owg hanye mampu diam je ... tapi bile owg fikir balek ade betul ny mama cakap tu ... mase tu owg fikir pada side positif ... agak ny betul mama cakap ... nazim ni amat panas baran ... dia pernah cakap kat owg “ JANGAN GANGGU DIA “ ... start dari tu la owg stop sekejap dari cari dia ... lame – lame dia yang cari owg ... family nazim dah tahu pasal owg ... family dia tak suke owg ... hanye satu je ... sebab owg tak bertudung ... nazim pernah cakap kat owg ... “ sanggup tak wat sesuatu untuk owg ??? “ dia nak owg pakai tudung ... demi dia ... & atok dia cakap family owg ni bukan family yang baek – baek ... jahat sangat ke kalau owg tak bertudung ??? family dia tak pernah jumpe owg ... selame owg berkawan dengan nazim ... tak sekalipun dia bawak owg jumpe parents dia ... tapi owg di judge macam tu sekali ... tu pandangan family nazim pada owg ... dengan sape nazim mengadu bile dia gaduh dengan ibu & ayah dia ??? sape yang larang dia bile nak amek ganja ??? sape yang nazim cari bile dia tengah ade masalah ??? owg tak pernah nak ungkit pape pun ... tapi tu la kenyataan ny ... tu citer pasal nazim ... pasal zai pulak ... zai dah tak ade mak ag ... dah meninggal dunia ... sebab sakit ... zai anak bongsu ... dia cume bergantung pada diri dia sendiri je la ... & owg hanye teman dia je ... tapi owg tak kesah pun zai nak wat ape ... owg tak kesah pun kalau zai tak ade mase untuk owg ... tapi lame – lame owg rase sunyi gile ... owg biarkan je ... lame – lame owg diam je ... kalau dia sayang owg mesti dia cari owg ... tapi kalau owg tak msg @ tak call dia ,,, zai mesti membebel kat owg ... owg pernah sekali kena marah dengan zai ... dia cakap owg cakap macam “ SAMPAH “ ... mase tu owg sedih sangat ... tapi owg tak kesah ... sebab owg pernah rase sedih bile owg dengan nazim dulu ... owg tetap berkawan dengan dia ... zai cukup curiga dengan owg ... tapi owg tak kesah pun ... owg peduli ape ... zai memang control owg ... setiap ke mane je owg pegi ,,, dia mesti nak tahu ... dengan sape owg keluar ... laki ke pompuan ... tapi owg diamkan je ... owg tak nak  panjang – panjangkan citer ... ade sekali zai turun JB ... pas exam ... owg bawak dia kenal dengan mama ... mama tak cakap pape pasal zai ... cume bile owg citer cakap pasal zai ... mama just perli – perli je ... sebab zai tu pendek sikit dari owg ... & agak berisi ... tapi owg buat tak tahu je ... owg perasan sape – sape kawan lelaki owg yang owg bawak datang rumah & kenalkan dengan mama & baba ... semua ny putus ditengah jalan ... so ... owg nak our relationship ni kekal ,,, owg tak rase kehilangan ag dah ... owg takut nak rase sedih tu ... tapi ... selagi owg bole bersabar dengan undang – undang mama & baba ... owg bertahan la ... cume owg minta pakcik paham ... owg tak nak mama & baba judge pakcik yang bole menyakitkan hati owg ... sebab belum tentu anak mama & baba yang bername SITI NAQUIAH BT RAMDZAN ni baek & sempurna pada mate owg laen ... tu je ...



Friday, June 10, 2011

[ SEMALAM ]

tahu ape yang owg nampak semalam ... mase owg nak balek dalam pukul 12 tengah malam ... jalan yang menuju ke Skudai Kiri ... owg ternampak seekor kucing mati kena langgar ... macam baru sangat kena langgar ... bile owg nampak binatang kena langgar & mati tengah jalan ,,, automatic owg akan tutup mate kejap ... mase tu ,,, macam - macam owg terfikir ... kesian gak ... agak - agak ny kan ... macam tu la jadi ny bile manusia kena langgar gak ...


p/s to all of you : drive carefully ... ingat owg yang tersayang ...


p/s to my pakcik : pakcik pun same gak au ... drive slow - slow je ... 80km/j ... ok ??? hehehehehe ... sebab owg SAYANG SANGAT3 kat MOHD AIZUDDIN BIN HASHIM ...



[ CINTA DALAM DIAM ]

Bila belum bersedia melangkah lebih jauh dengan seseorang, cukup cintai ia dalam diam ...
Karena diammu adalah salah satu bukti cintamu padanya ...
Kau ingin memuliakan dia, dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang,
Kau tak mau merosak kesucian dan penjagaan hatinya..
Karena diammu memuliakan kesucian diri dan hatimu..
Menghindarkan dirimu dari hal-hal yang akan merusak izzah dan iffahmu ..
Karena diammu bukti kesetiaanmu padanya ..
Karena mungkin saja orang yang kau cinta adalah juga orang yang telah ALLAH swt pilihkan untukmu ...
Ingatkah kalian tentang kisah Fatimah dan Ali??
Yang keduanya saling memendam apa yang mereka rasakan ...
Tapi pada akhirnya mereka dipertemukan dalam ikatan suci nan indah ....
Karena dalam diammu tersimpan kekuatan ... kekuatan harapan ...
Hingga mungkin saja Allah akan membuat harapan itu menjadi nyata hingga cintamu yang diam itu dapat berbicara dalam kehidupan nyata ...
Bukankah Allah tak akan pernah memutuskan harapan hamba yang berharap pada-Nya??
Dan jika memang 'Cinta Dalam Diammu'  itu tak memiliki kesempatan untuk berbicara di dunia nyata, biarkan ia tetap diam ...
Jika dia memang bukan milikmu, Allah, melalui waktu akan menghapus 'Cinta Dalam Diammu' itu dengan memberi rasa yang lebih indah dan orang yang tepat ...
Biarkan 'Cinta Dalam Diammu'  itu menjadi memori tersendiri dan sudut hatimu menjadi rahsia antara kau dengan Sang Pemilik hatimu ...
Cintailah ia dalam diam, dari kejauhan, dengan kesederhanaan dan keikhlasan...
Ketika cinta kini hadir tidaklah untuk Yang Maha Mengetahui saat secercah rasa tidak lagi tercipta untuk Yang Maha Pencipta izinkanlah hati bertanya untuk siapa ia muncul dengan tiba-tiba...mungkinkah dengan ridha-Nya atau hanya mengundang murka-Nya...
Jika benar cinta itu karena Allah maka biarkanlah ia mengalir mengikuti aliran Allah karena hakikatnya ia berhulu dari Allahmaka ia pun berhilir hanya kepada Allah..
" Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat kebesaran Allah ." (QS. Adz Dzariyat:49)
" Dan kawinkanlah orang-orang yang sendirian diantara kamu, dan orang-orang yang layak (berkawin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan hamba-hamba sahayamu yang perempuan. Jika mereka miskin Allah akan memampukan mereka dengan kurnia-Nya. Dan Allah Maha luas(pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui. " (QS. An Nuur: 32)
" Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir. "  (QS. Ar-Ruum:21)
Tapi jika memang kelemahan masih nyata dipelupuk mata maka bersabarlah... berdo'alah... berpuasalah...
" Wahai kaum pemuda, siapa saja diantara kamu yang sudah sanggup untuk menikah, maka menikahlah, sesungguhnya menikah itu memelihara mata, dan memelihara kemaluan, maka bila diantara kamu belum sanggup untuk menikah, berpuasalah, karena ssungguhnya puasa tersebut sebagai penahannya " (Hadist) "
" Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji. Dan suatu jalan yang buruk. " (QS. Al Israa' :32)
Cukup cintai ia dalam diam...
bukan karena membenci hadirnya.. .tapi menjaga kesuciannya bukan karena menghindari dunia... tapi meraih surga-Nya bukan karena lemah untuk menghadapinya.. .tapi menguatkan jiwa dari godaan syaitan yang begitu halus dan menyelusup..
Cukup cintai ia dari kejauhan...
karena hadirmu tiada kan mampu menjauhkannya dari cobaan karena hadirmu hanya akan menggoyahkan iman dan ketenangan karena hadirmu mungkin saja akan membawa kenelangsaan hati-hati yang terjaga...
Cukup cintai ia dengan kesederhanaan...
memupuknya hanya akan menambah penderitaan menumbuhkan harapan hanya akan mengundang kekecewaan mengharapkan balasan hanya akan membumbui kebahagiaan para syaitan...
Maka cintailah ia dengan keikhlasan...
karena tentu kisah Fatimah dan Ali bin Abi Thalib diingini oleh hati... tapi sanggupkah jika semua berakhir seperti sejarah cinta Salman Al Farisi...?
"...boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. " (QS. AlBaqarah:216) "
" Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula). Mereka (yang dituduh) itu bersih dari apa yang dituduhkan oleh mereka (yang menuduh itu). Bagi mereka ampunan dan rezki yang mulia (surga)" (QS.An Nuur:26) "
Cukup cintai ia dalam diam dari kejauhan dengan kesederhanaan dan keikhlasan...
karena tiada yang tahu rencana Tuhan... mungkin saja rasa ini ujian yang akan melapuk atau membeku dengan perlahan karena hati ini begitu mudah untuk dibolak-balikan... serahkankan rasa yang tiada sanggup dijadikan halal itu pada Yang Memberi dan Memilikinya biarkan ia yang mengatur semuanya hingga keindahan itu datang pada waktunya...
" Barangsiapa menjaga kehormatan orang lain, pasti kehormatan dirinya akan terjaga. " (Umar bin Khattab ra.)

Thursday, June 9, 2011

[ 9 JUNE 2011 3.32 PM ]

hari ni pulak ,,, huh !! bosan !! walaupun tak banyak keje ... tapi esok luse mesti keje ny makin melambak - lambak ... ni la keje ny ... bile waktu - waktu yang terluang ... yang menimpah ruah ... pagi - pagi lagi owg dah dapat satu email yang sangat menyakitkan hati ... taktik - taktik lame c BOTAK tu dah datang balek la ... owg ingat dah tak ade ag istilah " TRANSFER " ag dah ...


p/s to my pakcik : don't worry about that ... dia tak kan transfer you my dear ... sebab kat sini      tak cukup owg ... tapi kalau tu terjadi ... pakcik jangan sedih k ... i will help you ...

[ 2 DAYS ]

dah 2 hari ,,, owg ulang alik dari JB to Singapore ... sebab my grandpa masuk hospital SGH ... kepenatan ny terase sangat2 ... tapi alhamdulillah ,,, my grandpa keadaan ny stabil sekarang ... selama 2 hari ni ... macam - macam yang jadi ... first day ... baba tak tahu jalan nak ke hospital ... tapi sebelum sampai ke pak long house ,,, baba tak tahu yang woodlands food court tu dah kena bayar after 10 minit ... so baba redah je ... kelakar pada mule ny ... tapi kalau owg pun dah menggelabah gak ,,, lagi - lagi pompuan ... hehehehe ... then semalam pulak ... dah tahu jalan tapi baba salah gak masuk jalan ... tahu - tahu je la ... bile mama duduk sebelah ... macam - macam la mama membebel ... nasib baek la ... owg ade ... tapi bile dah tahu jalan ,,, menyombong pulak tu baba ... ish !! geram !! ... berlagak sekali ... kalau dia tak tahu pandai dia tanya owg ... " mana kak ??? " " ikot mane kak ??? " ... dorang ingat owg tahu jalan sangat ke ??? ... owg pun maen redah je ... yang penting owg tahu sampai ... tapi setakat ni ,,, owg bagi directions sume ny betul ag la ... tak salah jalan pun ... kihkihkihkihkih ... alamak ! terberlagak pulak ... hehehehehe ... pandai ny !! ...



Tuesday, June 7, 2011

[ LAST NIGHT ]

after get truth dates with mama & baba . so I go out without direction . I turn JB city's surrounding,  that i already old not I visit . I feel I like foreigner in own country . too many places which vary . but this I . since I are born in earth surface  this . since I so mama child & baba . all I cannot want do as i like if unauthorized mama & baba . emmm . mama & baba serve me like I child - age child 10 years . sometimes sense bored mostvery . I want lively sense like others too . who live without restricted feeling but punctilious graceful as Malay . this the statement today . I still I .



Sunday, June 5, 2011

[ 4 JUNE 2011 ]

Emmmm ... oleh kerana tak dapat keluar ... terpakse la ikot pegi majlis nikah ... tapi owg dapat pengalaman baru ... owg rase bersalah sangat bile plan nak tengok wayang ,,, tibe - tibe kena cancel ... SORRY DEAR ... 
























Friday, June 3, 2011

[ TANDA - TANDA GASTRIK ]

Gastrik antara masalah sangat lazim dan secara umumnya ia boleh dibahagikan kepada 2 jenis iaitu gastritis (keradangan lapisan mukosa yang melapik dinding perut) dan ulser perut atau peptik pada lapisan sel yang lebih dalam (lebih teruk berbanding gastritis).

Biasanya apabila orang berkata mereka ada masalah gastrik, ia merujuk kepada keadaan pertama (gastritis).

Secara semula jadi, sel perut kita menghasilkan asid hidroklorik (dengan pH 1 hingga pH 2) yang berfungsi mencerna makanan. Asid ini kuat dan jika terkena tangan, kulit akan terkakis. Sel perut menghasilkan lapisan mukosa (lapisan pertahanan) sebagai pelindung daripada kesan asid hidroklorik.

Pengeluaran atau rembesan asid hidroklorik berlaku apabila ada makanan untuk memulakan proses pencernaan dan gastrik berlaku apabila tiada keseimbangan antara kuantiti rembesan asid hidroklorik (terlalu banyak) dengan kekuatan lapisan pertahanan (menjadi lemah). Jika lapisan pertahanan ini menjadi lemah,
ulser berlaku kerana asid hidroklorik boleh sampai ke sel dan menyebabkan keradangan.

Jika orang mengadu sakit perut ketika lapar, ia menandakan asid hidroklorik terlalu banyak dalam perut dan sebaliknya jika sakit perut selepas makan, ia mungkin menandakan masalah ulser perut kerana lapisan mukosa yang sudah lemah.

Tanda Gastrik

Tanda gastrik mudah dikesan kerana ia menyebabkan ketidakselesaan pada perut. Antara tandanya ialah :

* Sakit perut (pada bahagian atas perut atau abdomen)
* Rasa senak, berangin atau pedih
* Rasa tidak selesa
* Kembung, sendawa berulang kali dan kerap kentut selepas makan
* Rasa mual (loya) dan muntah
* Hilang selera makan
* Berat badan turun (pada peringkat teruk)

Jika sampai peringkat teruk, ulser perut menyebabkan pendarahan dan ia boleh dilihat dalam 2 bentuk iaitu :

* Najis menjadi hitam seperti tar
* Muntah mengandungi darah atau berwarna gelap seperti kopi
Siapa Yang Berisiko?

Gastrik adalah masalah sangat lazim dan boleh berlaku pada sesiapa saja. Secara umumnya lebih ramai lelaki mengalami masalah gastrik dengan nisbah 1.5 hingga 2 kali ganda berbanding wanita. Ia biasanya disebabkan gaya hidup dan faktor risiko seperti :

# Individu yang kerap mengambil ubat tahan sakit dalam tempoh lama seperti ubat anti keradangan bukan steroid (NSAID). Ini termasuk aspirin (yang diambil pesakit jantung untuk mencairkan darah)

Tempoh pengambilan ubat yang membolehkan seseorang mengalami gastrikberbeza antara individu kerana bagi orang yang sensitif, pengambilan selama beberapa minggu boleh menyebabkan masalah ini

# Merokok dan banyak minum minuman keras. Asap rokok dan alkohol boleh memberi kesan negatif dan mencederakan lapisan pertahanan (lapisan mukosa)

 # Jangkitan bakteria Helikobakter pilori (H pilori). Bakteria ini berupaya melemahkan lapisan mukosa melalui 2 cara iaitu :

i) Bakteria H pilori menghasilkan enzim urase yang memecah atau menguraikan urea kepada ammonia. Ammonia ini bahan toksik yang boleh menjejaskan lapisan mukosa. Kehadiran banyak ammonia melemahkan lapisan pertahanan yang menyebabkan asid hidroklorik boleh sampai ke sel dan mengakibatkan keradangan

ii) Bakteria H pilori mempunyai bentuk berpilin (berlingkar). Jadi ia boleh membuat lubang pada lapisan mukosa (seperti lubang cacing) yang akhirnya melemahkan lapisan pertahanan ini

# Individu yang banyak mengalami tekanan sama ada tekanan kerja, peribadi, sosial atau mendapat jangkitan kuman yang teruk juga lebih berisiko diserang masalah gastrik. Malah masalah gastrik juga kerap dikesan pada pesakit yang baru menjalani pembedahan besar kerana pembedahan juga adalah satu bentuk tekanan kepada badan.

# Individu yang suka mengambil ubat tradisional, terutama yang mengandungi akar kayu. Ia termasuk ubat tradisional Cina dan Melayu kerana kebanyakan ubat tradisional dicampur steroid supaya ia lebih berkesan dan mujarab.
Rawatan

Ada 3 jenis ubat untuk gastrik iaitu :

* Antasid - bertindak memperbaiki dan memberi lapisan tambahan kepada lapisan pertahanan (mukosa) yang diambil 3 kali sehari

* Antagonis H2 - berfungsi mengurangkan rembesan asid. Ubat antasid dan antagonis H2 diberi untuk gastritis

* Perencat pam proton (PPI) - bertujuan mengurangkan rembesan asid dengan lebih berkesan; biasanya diberi kepada pesakit yang alami gastritis teruk atau ulser perut

Masalah yang kerap berlaku ialah pesakit tidak menghabiskan ubat diberi dan biasanya mereka berhenti mengambil ubat selepas 3 atau 4 hari iaitu apabila kesakitan hilang.
Mengapa perlu menghabiskan ubat? Ubat diberi sebenarnya membantu memulihkan lapisan pertahanan dalam perut dan ia mengambil masa 2 minggu untuk kembali normal. Memberhentikan pengambilan ubat selepas 3 atau 4 hari bermakna anda sengaja mengundang gastrik untuk datang balik.
Malah lebih baik jika pesakit jalani pemeriksaan teropong perut (endoskopi) untuk mengetahui tahap masalah dan melihat sama ada pesakit mengalami jangkitan bakteria H pilori bagi menentukan jenis ubat yang sesuai.

Jaga Pemakanan, Ubah Gaya Hidup

Selain pengambilan ubat, pesakit perlu menjaga pemakanan dan mengubah gaya hidup bagi mengelak serangan gastrik berulang. Antara perubahan yang perlu dilakukan ialah :
* Berhenti merokok dan minum minuman beralkohol

* Hentikan pengambilan ubat tahan sakit

* Amalkan pemakanan sihat dan makan secara teratur (sarapan, makan tengah hari dan malam). Pada bulan puasa, kena bangun sahur dan sebaiknya melewat-lewatkan bersahur

* Makan sedikit-sedikit tetapi kerap

* Kurangkan makanan berempah, bercili, masam

* Kurangkan minuman mengandungi kafein (kopi, teh dan minuman berkarbonat)

* Ambil susu kerana sifat susu yang beralkali boleh mengurangkan keasidan perut

* Kurangkan pengambilan makanan yang disifatkan berangin. Jenis makanan ini berbeza antara individu dan ubah suai mengikut keperluan masing-masing