Semalam owg tengah lepak - lepak tengok TV dengan mama ... mama bukak channel singapore (SURIA) ... rancangan memasak ... resepi LAMB CHOP ... mama said " kakak ape kate nanti gaji kiter cari bahan untuk buat LAMB CHOP ??? ,,, sekali - sekale kiter makan western food pulak ... " "ok mama " ... then owg tengok calender ... bile gaji agak - agak ny ek ??? emmm ... mybe next week ... " ok la macam tu ... nanti kakak carik resepi ok ??? then bole cari bahan " hope angan - angan ... jadi nyate ... heheheheh ...
Utk perap daging: 10 keping daging kambing(slices ) setongkol halia <> 10 cm(ditumbuk halus) 3 sudu kecil lada hitam(ditumbuk halus) kicap manis selabu bawang putih(ditumbuk halus) 3 sudu osyter sauce Garam dan gula secukup rasa | Utk Gravy:(Black pepper gravy) 1 Liter susu segar 2 sudu besar tepung jagung( utk pekatkan kuah) 3 sudu besar Lada hitam (ditumbuk halus) 3 sudu besar tomato sos atau cuka (1 sudu kecil) Kicap manis Butter( 2 sudu besar) Kiub daging lembu ( 2 ketul) |
Cara: |
Daging yg diperap: 1.)Gaulkan kesemua bahan diatas dan perap selama 2 jam. 2.) Untuk memasang, gunakan sedikit minyak atau kuali non stick . 3.)Masak sehingga daging empuk.Jgn terlalau lama , kerana jika overcook , daging akan keras. Utk gravy: 1.) Panaskan butter. Setelah cair masukkan semua bahan yang lain dan tunggu sehingga mendidih.Setelah mendidih, angkat dan sedia utk digunakan. p/s : mama !!! i just want to tell you ... kakak dah dapat resepi tu ... hehehehehe ... ILY MAMA !! |
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.