I made this widget at MyFlashFetish.com.

Monday, May 16, 2011

[ LAMB CHOP ]

Semalam owg tengah lepak - lepak tengok TV dengan mama ... mama bukak channel singapore (SURIA) ... rancangan memasak ... resepi LAMB CHOP ... mama said " kakak ape kate nanti gaji kiter cari bahan untuk buat LAMB CHOP ??? ,,, sekali - sekale kiter makan western food pulak ... " "ok mama " ... then owg tengok calender ... bile gaji agak - agak ny ek ??? emmm ... mybe next week ... " ok la macam tu ... nanti kakak carik resepi ok ??? then bole cari bahan " hope angan - angan ... jadi nyate ... heheheheh ...



Utk perap daging: 
10 keping daging kambing(slices )
 
setongkol halia <> 10 cm(ditumbuk halus)
 
3 sudu kecil lada hitam(ditumbuk halus)
 
kicap manis
 
selabu bawang putih(ditumbuk halus)
 
3 sudu osyter sauce
 
Garam dan gula secukup rasa
 
Utk Gravy:(Black pepper gravy) 
1 Liter susu segar
 
2 sudu besar tepung jagung( utk pekatkan kuah)
 
3 sudu besar Lada hitam (ditumbuk halus)
 
3 sudu besar tomato sos atau cuka (1 sudu kecil)
 
Kicap manis
 
Butter( 2 sudu besar)
 
Kiub daging lembu ( 2 ketul)
 

Cara:

Daging yg diperap:
1.)Gaulkan kesemua bahan diatas dan perap selama 2 jam.
2.) Untuk memasang, gunakan sedikit minyak atau kuali non stick .
3.)Masak sehingga daging empuk.Jgn terlalau lama , kerana jika overcook , daging akan keras.

Utk gravy:
1.) Panaskan butter. Setelah cair masukkan semua bahan yang lain dan tunggu   sehingga mendidih.Setelah mendidih, angkat dan sedia utk digunakan. 

p/s : mama !!! i just want to tell you ... kakak dah dapat resepi tu ... hehehehehe ... ILY MAMA !!

 .


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.